EN | ΕΛ

Τριχόπτωση και στρες : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

 

Έχετε παρατηρήσει ξαφνική απώλεια μαλλιών; Μήπως αυτό που φταίει τελικά είναι το αυξημένο στρες;

Σύμφωνα με μελέτες η τριχόπτωση και το άγχος ή η έντονη συναισθηματική δυσφορία συνδέονται μεταξύ τους σε μεγάλο βαθμό. Το στρες στις μέρες μας αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα αίτια τριχόπτωσης. Εάν λοιπόν παρατηρήσετε ότι χάνετε μεγαλύτερη ποσότητα τριχών από ό,τι συνήθως, αυτό ίσως οφείλεται στο άγχος που σας καταβάλλει. Όταν ένα άτομο βιώνει ψυχοσυναισθηματικό στρες, διαταράσσεται η φυσιολογία του σώματος, απορρυθμίζονται τα επίπεδα ορισμένων ορμονών και κατά συνέπεια επηρεάζεται πολύ και η υγεία του δέρματος της κεφαλής. Η τρίχα δε μπορεί να αναπτυχθεί σωστά, τα μαλλιά αποδυναμώνονται και πέφτουν.

Κατηγορίες τριχόπτωσης από άγχος

Υπάρχουν τρία είδη τριχόπτωσης που σχετίζονται με τα αυξημένα επίπεδα άγχους:

  • Τελογενής τριχόρροια ή διάχυτη αλωπεκία: Λόγω του αυξημένου άγχους αλλάζει ο φυσιολογικός κύκλος της ζωής των μαλλιών, πολλά τριχοθυλάκια υπολειτουργούν ή σταματούν τελείως και μπαίνουν πρόωρα στη τελογενή φάση ηρεμίας με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ξαφνική απώλεια μαλλιών. Αυτό το είδος της τριχόπτωσης μπορεί να εμφανιστεί μετά από στεσσογόνες συνθήκες όπως αλλαγές στην επαγγελματική ζωή, η γέννηση ενός παιδιού η μια σοβαρή ασθένεια.
  • Γυροειδής αλωπεκία: Αυξημένα επίπεδα στρές συσχετίζονται με αυτοάνοσες καταστάσεις. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα θυλάκια των τριχών απενεργοποιώντας την κανονική λειτουργία τους. Συνεπώς το άτομο αρχίζει να εμφανίζει αποδυνάμωση και πτώση τριχών. Συνήθως η απώλεια τριχών εντοπίζεται σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού σχηματίζοντας μπαλώματα.
  • Τριχοτιλλομανία: Ο ασθενής εκδηλώνει έναν ψυχαναγκασμό, μία ακαταμάχητη τάση να τραβάει τις τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής ή από άλλες περιοχές του σώματος όπως τα φρύδια ως αποτέλεσμα του άγχους που βιώνει. Έτσι, σταδιακά δημιουργείται πτώση και αραίωση. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η τριχόπτωση λόγω άγχους δεν αποτελεί μια μόνιμη κατάσταση αλλά κάτι που το άτομο μπορεί να ξεπεράσει εφόσον κατορθώσει να αποβάλει το άγχος και να αντιμετωπίσει αυτή την έντονη ψυχοσυναισθηματική φόρτιση. Έτσι, με τη πάροδο του χρόνου οι τρίχες ανάπτυσσονται πάλι.

Αντιμετώπιση τριχόπτωσης

Αν παρατηρήσετε φαινόμενο τριχόπτωσης και μάλιστα ξαφνικά τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον δερματολόγο γιατρό σας. Ενδεχομένως η ξαφνική απώλεια μαλλιών είναι ένδειξη μια παθολογικής κατάστασης η αντιμετώπιση της οποίας απαιτεί θεραπεία. Επιπλέον η επικοινωνία με τον γιατρό είναι απαραίτητη καθώς σε πρώτη φάση απαιτούνται ορισμένα tests που περιλαμβάνουν έλεγχο του σιδήρου στον οργανισμό, αξιολόγηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα και άλλων ορμονών για να αποκλειστούν παθολογικές καταστάσεις.

Παρ’ όλα αυτά, αν τελικά το άγχος είναι ο καταλυτικός παράγοντας που προκαλεί την τριχόπτωση τότε αυτό που κυρίως χρειάζεται να κάνετε είναι να βρείτε την ψυχική ισορροπία και ηρεμία. Χρειάζεται προσοχή καθώς μπορεί να δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος ψυχολογικών επιπτώσεων λόγω της απώλειας μαλλιών. Προσπαθήστε να ηρεμήσετε και να αποβάλετε την ένταση. Είναι σημαντικό να μάθετε να χειρίζεστε έντονες καταστάσεις και να διατηρείτε τον έλεγχο. Ορισμένες φορές είναι ουσιαστική η βοήθεια που προσφέρουν οι ειδικοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Μη διστάζετε να επικοινωνήσετε με την ειδική δερματολόγο κα. Καλογιάννη, εξειδικευμένη στην αλωπεκία και την αντιμετώπιση της, στην κλινική Hair & Skin Surgery. Καλέστε στο τηλέφωνο 2103647787 και κλείστε το δικό σας ραντεβού!

210 3647787 Σέκερη 6, Κολωνάκι