EN | ΕΛ

Απώλεια μαλλιών: Τι συμβαίνει και Πότε πρέπει να ανησυχήσεις;

Πότε να επισκεφθώ το δερματολόγο;

Η τριχόπτωση είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε άτομα ανεξαρτήτως φύλου, με συχνότερη την εμφάνιση του στους άντρες. Πότε όμως είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε το δερματολόγο;

Η φυσιολογική απώλεια μαλλιών ανέρχεται στις 50-80 τρίχες την ημέρα. Ο αριθμός αυτός διαφέρει ανάλογα με το μήκος των μαλλιών, έχοντας τη δυνατότητα να φτάσει ακόμη και στις 125 τρίχες ημερησίως,

Κάθε τρίχα αναπτύσσεται ξεχωριστά από τις υπόλοιπες και ο κύκλος ζωής της αποτελείται από 3 φάσεις, την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή. Κατά μέσο οι 3 αυτές φάσεις διαρκούν 2 έως 7 χρόνια. Στην τελευταία φάση, η τρίχα σταματάει να αναπτύσσεται και μετά το πέρας περίπου 3 μηνών πέφτει, κατά τη διάρκεια του λουσίματος ή του χτενίσματος.

Αν παρατηρήσετε πως η ποσότητα τριχών που χάνετε είναι μεγαλύτερη από τη συνήθη, τότε θα πρέπει να ελέγξετε ποιος είναι ο παράγοντας που οδηγεί στην πρόωρη τελογένεσή τους.

Ποιοι είναι οι πιο γνωστοί παράγοντες που δημιουργούν τριχόπτωση;

 • Συναισθηματικό στρες: Αν για κάποια περίοδο περνάτε έντονα αγχώδεις καταστάσεις, τότε το στρες μπορεί να σωματοποιηθεί παίρνοντας τη μορφή πτώσης  μαλλιών.
 • Διατροφή: Μια διατροφή που χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια βιταμίνης Β, σιδήρου, πρωτεϊνών ή υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης Α, συχνά οδηγεί σε τριχόπτωση.
 • Μεγάλη απώλεια βάρους: Όταν υπάρχει ξαφνική απώλεια βάρους σε υψηλό βαθμό, ο οργανισμός περνάει ένα σοκ μέχρι να συνηθίσει στις νέες σωματικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Το σοκ μπορεί να εκδηλωθεί με την εμφάνιση αραίωσης του τριχωτού της κεφαλής.
 • Υποθυρεοειδισμός: Κατάσταση κατά την οποία δεν παράγονται αρκετές ορμόνες από τον θυροειδή αδένα. Το σύμπτωμα της τριχόπτωσης θα παρουσιαστεί σε συνδυασμό με άλλα όπως κόπωση, εύκολη αύξηση βάρους, τάση υπνηλίας κ.ά.
 • Ταλαιπωρία τρίχας: Συνήθειες όπως το σφιχτό πιάσιμο μαλλιών, η συχνή χρήση καλλωπιστικών προϊόντων ή συσκευών με υψηλή θερμότητα που έρχονται σε επαφή με την τρίχα (π.χ πρέσα μαλλιών) μπορούν να οδηγήσουν την τρίχα στην πρόωρη πτώση της.
 • Κληρονομικότητα: Με το μεγαλύτερο ποσοστό τον ανδρών να φέρουν το γονίδιο της ανδρογενετικής αλωπεκίας, παρατηρούμε άτομα αυτού του φύλου να ξεκινούν να χάνουν τα μαλλιά τους περίπου από την ηλικία των 20 ετών. Ωστόσο, ανδρογενετετική αλωπεκία έχει παρατηρηθεί και στις γυναίκες, με συχνότερη την εμφάνισή της στη δεκαετία των 40.

Προκειμένου να εντοπιστεί η σωστή αιτία και κατά συνέπεια θεραπεία για τον ασθενή είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε δερματολόγο. Σε περίπτωση που αυτός κρίνει πως δεν υπάρχει κάποια φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να βοηθήσει, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο μεταμόσχευσης μαλλιών, προκειμένου να αποκατασταθεί το τριχωτό της κεφαλής.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες όπως:

 • Διατροφή και μεγάλη απώλεια βάρους
 • Έντονο άγχος
 • Υποθυρεοειδισμός
 • Κληρονομικότητα
 • Κακή κατάσταση τρίχας

Η κάθε τρίχα γεννιέται ξεχωριστά και αναπτύσσεται μόνη της. Περνά από 3 φάσεις, την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή. Όλη αυτή η διαδικασία διαρκεί από 2 έως 7 χρόνια και στο τέλος η τρίχα πέφτει ώστε να γεννηθεί καινούρια.

Όχι, πρόκειται για  μύθο. Το συχνό λούσιμο διώχνει τις λιπαρές εκκρίσεις, οι οποίες βαραίνουν την τρίχα, καθιστώντας τα μαλλιά μας πιο υγιή. Ωστόσο, είναι καταλυτικής σημασίας η επιλογή προϊόντων λουσίματος.

Η λύση είναι να επισκεφτείτε τον/την δερματολόγο σας προκειμένου να εντοπίσει την αιτία που προκαλεί την απώλεια και να την αντιμετωπίσει.

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα τριχόπτωσης μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ειδική δερματολόγο κα. Καλογιάννη, εξειδικευμένη στην αλωπεκία και την αντιμετώπιση της, στην κλινική Hair&Skin Surgery. Καλέστε στο τηλέφωνο 2103647787 και κλείστε το δικό σας ραντεβού!

210 3647787 Σέκερη 6, Κολωνάκι

Κέντρο Προτιμήσεων Απορρήτου

Necessary

GDPR,wordpress

Υποχρεωτικά

Προγράμματα

DSID, IDE, AID, CONSENT, HSID, NID, SID, SIDCC, SAPISID
_ga, _gat
c_user, datr, fr, sb, wd, xs