EN | ΕΛ

Ανδρογενετική Αλωπεκία: Τι είναι και ποιους επηρεάζει;

Τι είναι η Ανδρογενετική Αλωπεκία και πώς εξελίσσεται;

Κατά την ανδρογενετική αλωπεκία παρατηρείται προοδευτική λέπτυνση του τριχωτού της κεφαλής. Η εμφάνισή της εξαρτάται κατά κύριο λόγο από κληρονομικά χαρακτηριστικά και είναι ανδρογόνο- εξαρτώμενη.
Η απώλεια τριχών από το μπροστινό μέρος του κεφαλιού μέχρι και την κορυφή, είναι η εξελικτική πορεία που διαγράφει. Το πίσω και το πλαϊνό τμήμα της κεφάλης δεν επηρεάζεται σημαντικά.

Τα σημεία που επηρεάζει διαφέρουν ανάμεσα στα δύο φύλα:

1.  Στους άνδρες, η ανδρογενετική αλωπεκία ξεκινάει με μικρή υποχώρηση της πρόσθιας γραμμής. Επεκτείνεται στην κορυφή του τριχωτού και σταδιακά εξαπλώνεται σε όλο το κεφάλι εκτός της βρεγματικής και ινιακής χώρας.

2.  Στη γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία παρατηρείται λέπτυνση των τριχών και σταδιακή αραίωση που εντοπίζεται στην κορυφή του κεφαλιού.

Είναι η ηλικία το κύριο αίτιο για την Ανδρογενετική Αλωπεκία;

Η απάντηση στο ερώτημα για το αν η ηλικία αποτελεί κύριο αίτιο για την ΑΓΑ, είναι «όχι». Είναι αλήθεια ότι με την πάροδο του χρόνου η τριχοφυΐα στο τριχωτό της κεφαλής εξασθενεί. Τα τριχοθυλάκια γίνονται πιο αδύναμα και η τρίχα λεπταίνει. Η διαταραχή αυτή εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στους άνδρες (περίπου 60%) από την ηλικία μόλις των 20 ετών.

Το ποσοστό στο γυναικείο φύλο είναι πολύ μικρότερο: 20-25% στις γυναίκες σε ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών. Το γεγονός ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν σε συντριπτικά μικρότερη συχνότητα την ανδρογενετική αλωπεκία, οφείλεται στα οιστρογόνα.

Ποια είναι τα αίτια για την Ανδρογενετική Αλωπεκία;

Τα βασικότερα αίτια, στα οποία η ανδρογενετική αλωπεκία στους άνδρες οφείλει την εμφάνιση της, είναι οι γενετικοί παράγοντες. Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομική. Προκαλείται από την μετατροπή της τεστοστερόνης σε δι υδρο τεστοστερόνη από ένα ένζυμο που, για κληρονομικούς λόγους, κάποιοι φέρουν και κάποιοι όχι.
Εκτός της κληρονομικότητας, η διαταραχή πιθανώς να οφείλεται και σε άλλα αίτια. Μερικά από αυτά είναι:
• Λήψη φαρμάκων (αντιπηκτικά, αντικαρκινικά)

• Ψυχολογικό σοκ

• Στρες

• Μη ισορροπημένη διατροφή

• Αλλαγή της εποχής

Η γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία οφείλεται σε:

• Κληρονομικότητα

• Προ-εμμηνόπαυση

• Αύξηση ανδροστερόνης, τεστοστερόνης και DHT

• Ανεπάρκεια σιδήρου

• Παθήσεις του θυρεοειδούς

• Αναιμία

• Διατροφικές ανεπάρκειες και διαταραχές

• Χρήση φαρμάκων (αντισυλληπτικά, β-αποκλειστές, βιταμίνη Α, φάρμακα για το θυρεοειδή, ηρεμιστικά, γουαρφαρίνη και πρεδνιζόνη)

• Αυτοάνοσες παθήσεις

Αντιμετωπίζεται η Ανδρογενετική Αλωπεκία;

Η ανδρογενετική αλωπεκία, αν και αποτελεί μία διαταραχή στο τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να έχει συνέπειες στη ψυχολογία μας.

Ευτυχώς η επιστήμη έχει τη λύση και το όνομα της είναι εμφύτευση μαλλιών ή αλλιώς μεταμόσχευση μαλλιών. Όταν οι συντηρητικές θεραπείες δεν αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, η θεραπεία μεταμόσχευσης μαλλιών αποτελεί την οριστική λύση, ακόμη και στις σοβαρότερες περιπτώσεις αλωπεκίας.

Η θεραπεία Εμφύτευσης μαλλιών είναι κατάλληλη για μένα;

Η θεραπεία εμφύτευσης μαλλιών είναι η κατάλληλη σε περιπτώσεις αραίωσης μαλλιών που οφείλονται σε άγχος, φαρμακευτική αγωγή, ορμονικές διαταραχές ή αυτοάνοσες παθήσεις. Η εμφύτευση αποτελεί τη λύση και για τη γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία δίνοντας οριστικό τέλος στην αραίωση στην κορυφή της κεφαλής.

 

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα τριχόπτωσης, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ειδική δερματολόγο κα. Καλογιάννη, εξειδικευμένη στην αλωπεκία και την αντιμετώπιση της, στην κλινική Hair&Skin Surgery. Καλέστε στο τηλέφωνο 2103647787 και κλείστε το δικό σας ραντεβού!

 

Επικοινωνία Επικοινωνία

210 3647787 Σέκερη 6, Κολωνάκι

Pυθμίσεις προτιμήσεων απορρήτου

Necessary

GDPR,wordpress

Υποχρεωτικά

Προγράμματα

DSID, IDE, AID, CONSENT, HSID, NID, SID, SIDCC, SAPISID
_ga, _gat
c_user, datr, fr, sb, wd, xs