EN | ΕΛ

Τριχόπτωση που οδηγεί σε απώλεια μαλλιών: Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η τριχόπτωση είναι ένα συχνό πρόβλημα που όταν συμβαίνει σε βαθμό μεγαλύτερο από τον συνηθισμένο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.

Εάν παρατηρείτε τρίχες στο μαξιλάρι ή τη χτένα σας, περισσότερες από το φυσιολογικό, τότε πιθανότατα αντιμετωπίζετε έντονη τριχόπτωση και θα πρέπει να επισκεφθείτε ειδικό δερματολόγο.

Ποια είναι η διαφορά της απώλειας μαλλιών από την απλή τριχόπτωση;

Η απώλεια μαλλιών είναι αποτέλεσμα της τριχόπτωσης σε συνδυασμό με την παύση ανάπτυξης των μαλλιών. Αυτό σημαίνει ότι τα τριχοθυλάκια βρίσκονται στο τελογενές στάδιο όπου αδρανούν και δε μπορούν να παράξουν νέες τρίχες.
Η απλή τριχόπτωση είναι μία φυσιολογική διαδικασία στον κύκλο ζωής της τρίχας κατά την οποία το άτομο χάνει περίπου 80 με 150 τρίχες ημερησίως, οι οποίες αναπληρώνονται με νέες.

Οι πιο κοινές αιτίες που σχετίζονται με την απώλεια μαλλιών είναι οι εξής:

  • Ανδρογενετική αλωπεκία (ΑΓΑ – κληρονομικοί παράγοντες)
  • Υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Ορμονικές διαταραχές (παθήσεις θυρεοειδούς κ.α.)
  • Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων και θεραπείες
  • «Εχθρικά» χτενίσματα που τραβούν τα μαλλιά προς τα πίσω
  • Σκληρά προϊόντα περιποίησης μαλλιών
  • Τριχοτιλλομανία (ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή)

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η βλάβη δε μπορεί να αποκατασταθεί έως ότου αντιμετωπιστεί η αιτία που την προκαλεί. Για παράδειγμα, τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το θυρεοειδή τους συχνά χάνουν πολλά μαλλιά. Όμως, με την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία, τα μαλλιά τους τείνουν να αναγεννηθούν.

Άλλες αιτίες τριχόπτωσης και απώλειας μαλλιών μπορεί να απαιτούν ειδική αγωγή η οποία θα ορισθεί είτε από δερματολόγο είτε από αρμόδιο γιατρό, ανάλογα με το πρόβλημα. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν απώλεια μαλλιών, ωστόσο όχι όλους.
Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κληρονομική τριχόπτωση (ΑΓΑ) συχνά παρατηρούν απώλεια μαλλιών παρά τις συντηρητικές αγωγές. Μια γυναίκα με κληρονομική τριχόπτωση μπορεί να παρατηρήσει σταδιακή διάχυτη αραίωση, ενώ οι άνδρες τείνουν να αναπτύξουν αμφικροταφική οπισθοχώρηση στη μετοποβρεγματκή ζώνη και την κορυφή.

Διάγνωση: Ο ρόλος του Δερματολόγου

Σε περίπτωση που η ποσότητα μαλλιών που χάνετε έχει αρχίσει να σας ανησυχεί, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε δερματολόγο με ειδίκευση στη διάγνωση και αποκατάσταση του τριχωτού της κεφαλής. Ο εξειδικευμένος ιατρός μέσα από μία ολοκληρωμένη διαγνωστική διαδικασία θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα κρίνει το μέγεθος σοβαρότητας. Ο δερματολόγος μπορεί επίσης να βρει την αιτία ή τις αιτίες που κρύβονται πίσω από το πρόβλημα και να δώσει την κατάλληλη κατεύθυνση για τα επόμενα βήματα. Υπάρχουν ποικίλες και αποτελεσματικές επιλογές θεραπείας για τους διαφορετικούς τύπους τριχόπτωσης. Σαφώς, η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική καθώς όσο πιο γρήγορα εντοπιστεί το πρόβλημα και η αιτία που το προκαλεί τόσο πιο εύκολη και αποδοτική είναι η θεραπεία.

Πότε ενδείκνυται η Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Η μεταμόσχευση μαλλιών ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου η απώλεια μαλλιών αποτυγχάνει να αναστραφεί με την εφαρμογή άλλων μεθόδων ή εάν η αιτία αφορά στην Ανδρογενετική Αλωπεκία.

Κατόπιν λεπτομερούς δερματολογικής διάγνωσης, ορίζεται και η τεχνική που θα εφαρμοσθεί κατά την επέμβαση, είτε αυτή είναι η FUE είτε η FUT είτε ένας συνδυασμός και των δύο.

Πρόκειται για μία απολύτως ασφαλή διαδικασία, η οποία όμως απαιτεί εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία από το χειρουργό που τη διενεργεί.

Τα αποτελέσματα είναι φυσικά και ο θεραπευόμενος αποκτά μία καινούρια νεανική εικόνα, ενώ ανακτά τη χαμένη του αυτοπεποίθηση.

 

Εάν αντιμετωπίζετε έντονη τριχόπτωση που οδηγεί σε απώλεια μαλλιών, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την εξειδικευμένη δερματολόγο Δρ. Κατερίνα Καλογιάννη για να κλείσετε το δικό σας διαγνωστικό ραντεβού.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία

210 3647787 Σέκερη 6, Κολωνάκι