EN | ΕΛ

Αραίωση μαλλιών στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού (Hairline): Πώς αναστρέφεται;

Η αραίωση μαλλιών στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού (hairline) είναι μία συνηθισμένη κατάσταση που παρατηρείται κυρίως στους άνδρες καθώς μεγαλώνουν.
Σε πολλές περιπτώσεις η απώλεια των μαλλιών χρήζει ειδικής θεραπείας. Εάν η αιτία που την προκαλεί είναι κληρονομική, δηλαδή υπάρχει ανδρογενετική αλωπεκία (ΑΓΑ), τότε η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί τη θεραπεία εκλογής.

Σε αντίθεση με τους άνδρες, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διάχυτη αραίωση μαλλιών παρά απώλεια στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού (πρόσθια μετωπιαία γραμμή – hairline). Ωστόσο δεν είναι σπάνιο να συμβεί σε μια γυναίκα, και αυτό οφείλεται σε καταστάσεις όπως είναι η αλωπεκία μετωπικής ίνωσης και η αλωπεκία έλξης.

Πώς παρουσιάζεται η αραίωση μαλλιών στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού (hairline);

Για τους άνδρες, η αραίωση μαλλιών στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού (υποχώρηση μετωπιαίας γραμμής) μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή μετά το τέλος της εφηβείας. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών η υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής εμφανίζεται μέχρι την ηλικία των 30 ενώ η αραίωση συνήθως ξεκινάει από τους κροτάφους. Η διαδικασία αραίωσης των μαλλιών εκτείνεται μέχρι την κορυφή της κεφαλής και αυτό συχνά δημιουργεί ένα ‘δαχτυλίδι’ τριχών γύρω από την κορυφή του καραφλού κεφαλιού. Η αραίωση μπορεί να συνεχίσει μέχρι και την κορυφή.

Μία επιπλέον μορφή αραίωσης μαλλιών στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού μπορεί να ξεκινήσει από τους κροτάφους, όμως τα μαλλιά που βρίσκονται στο μέσον να παραμείνουν κοντά στο μέτωπο. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί ένα σχήμα ‘V’ (“widow’s peak).

Τα πλαϊνά και το πίσω μέρος του κεφαλιού μπορεί σταδιακά να παρουσιάσουν αραίωση, αν και πολλοί άντρες συνήθως διατηρούν μερικά μαλλιά σε περιοχές σταθερής τριχοφυΐας. Στις γυναίκες, τα πλαϊνά και το πίσω μέρος συνήθως δεν επηρεάζονται. Ωστόσο, το πρόβλημα επεκτείνεται στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής όπου και παρουσιάζεται σημαντική αραίωση.

Τι προκαλεί την αραίωση μαλλιών στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού (hairline);

Το μέσο τριχωτό της κεφαλής του ατόμου έχει περίπου 100.000 τρίχες που αναπτύσσονται από τριχοθυλάκια κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Αυτές οι τρίχες τελικά πέφτουν, μόνο για να αντικατασταθούν από νέες. Καθημερινά ένα άτομο μπορεί να χάνει δεκάδες τρίχες. Εάν τα τριχοθυλάκια είναι κατεστραμμένα ή υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος που διαταράσσει τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η υποχώρηση της μετωπιαίας γραμμής.

Οικογενειακό Ιστορικό

Είναι αποδεδειγμένο ότι η αραίωση των μαλλιών στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού είναι ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό, καθώς τα τριχοθυλάκια γίνονται πολύ ευαίσθητα λόγω ορμονικής διαταραχής. Οι άνδρες που έχουν οικογενειακό ιστορικό απώλειας μαλλιών έχουν αυξημένες πιθανότητες να χάσουν τα μαλλιά τους. Ο χρόνος της διαδικασίας ανάπτυξης φαλάκρας είναι συχνά παρόμοιος από τη μια γενιά στην άλλη.

Ορμονικές Αλλαγές

Οι αλλαγές στις ορμόνες μπορεί επίσης να προκαλέσουν τριχόπτωση στις γυναίκες, αν και ο ρόλος των ορμονών στην γυναικεία τριχόπτωση είναι λιγότερο σαφής από ότι στην αντρική. Η εμμηνόπαυση, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση των μαλλιών, ωστόσο η μετωπιαία γραμμή δεν επηρεάζεται πάντα.

Αραίωση μαλλιών στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού: Πώς αναστρέφεται;

Εάν η αραίωση μαλλιών στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού είναι μία εξέλιξη που σχετίζεται με κληρονομικότητα και ανδρογενετική αλωπεκία τότε αναστρέφεται με τη μεταμόσχευση μαλλιών.
Σε περίπτωση που αποτελεί κάποια άλλη παθολογική κατάσταση τότε η μέθοδος θεραπείας είναι η φαρμακευτική αγωγή.

Μεταμόσχευση Μαλλιών

Περιλαμβάνει τη μεταμόσχευση μικρών τμημάτων τριχωτού της κεφαλής και των τριχοθυλακίων από το πίσω μέρος του κεφαλιού σε περιοχές που παρουσιάζουν διακοπή ανάπτυξης τριχών. Τα μοσχεύματα αυτά στη νέα τους θέση συνεχίζουν να λειτουργούν φυσιολογικά και να αναπτύσσουν μαλλιά με υγιή τρόπο. Η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί την καταλληλότερη και πιο αποτελεσματική τεχνική μέσω της οποίας αναστρέφεται η απώλεια μαλλιών.

Θεραπεία με Φαρμακευτική Αγωγή

Μια ανοσολογική διαταραχή μπορεί να απαιτεί συγκεκριμένα φάρμακα όπως είναι η πρεδνιζόνη έτσι ώστε να επιτευχθεί η καταστολή μιας υπερδραστήριας ανοσοαπόκρισης.

Για την επιβράδυνση ή την αποτροπή της τριχόπτωσης, φαρμακευτική αγωγή όπως η μινοξιδίλη (Rogaine) μπορεί να αποτελέσει την κατάλληλη θεραπεία.

 

Εάν αντιμετωπίζετε αραίωση μαλλιών στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την εξειδικευμένη δερματολόγο Δρ. Κατερίνα Καλογιάννη για την κατάλληλη διάγνωση και θεραπευτικό πλάνο.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία

210 3647787 Σέκερη 6, Κολωνάκι

Pυθμίσεις προτιμήσεων απορρήτου

Necessary

GDPR,wordpress

Υποχρεωτικά

Προγράμματα

DSID, IDE, AID, CONSENT, HSID, NID, SID, SIDCC, SAPISID
_ga, _gat
c_user, datr, fr, sb, wd, xs