EN | ΕΛ

Μεταμόσχευση Μαλλιών – Μετεγχειρητική Πορεία

Η μετεγχειρητική πορεία αφορά στην περίοδο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεταμόσχευσης μαλλιών μέχρι και τη φάση όπου οι νέες τρίχες κάνουν την εμφάνισή τους. Το διάστημα που ακολουθεί μετά την επέμβαση περιλαμβάνει την κατάλληλη φροντίδα από τη μεριά του ασθενούς, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ρυθμούς ανάρρωσης και το τελικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, η σωστή προετοιμασία του ασθενούς που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μαλλιών παίζει πολύ μεγάλο ρόλο για την καλή ψυχολογία του η οποία θα τον βοηθήσει να παραμείνει ψυχικά ‘ανθεκτικός’ σε όλα τα στάδια που θα ακολουθήσουν.

Πρώτες Ημέρες Μετά Τη Μεταμόσχευση Μαλλιών (1η – 5η Ημέρα)

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο χειρουργός θα σας δώσει αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τις ημέρες που θα ακολουθήσουν και την κατάλληλη φροντίδα. Η επιστροφή στο σπίτι γίνεται άμεσα, ωστόσο συστήνεται ξεκούραση για τις πρώτες ώρες.
Έχει εφαρμοστεί ειδικός επίδεσμος στη δότρια περιοχή ώστε να ασκηθεί πίεση και να μην υπάρξει κάποιου είδους αιμορραγία. Σε αυτή τη φάση δε θα νιώσετε ιδιαίτερο πόνο, ενώ τυχόν ενόχληση μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα φάρμακα.
Τις πρώτες ημέρες συστήνεται να κοιμάστε τοποθετώντας το κεφάλι σας πάνω σε 2 μαξιλάρια για την αποφυγή πρηξίματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς παρουσιάζουν ήπια αιμορραγία στη δότρια περιοχή, κάτι απολύτως φυσιολογικό.

2η – 7η Ημέρα Μετά Τη Μεταμόσχευση Μαλλιών

Ο επίδεσμος αφαιρείται τη δεύτερη ημέρα μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών. Οι πρώτες 48 ώρες μετά την επέμβαση είναι και οι πιο κρίσιμες για τη διαδικασία της επούλωσης. Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τα μοσχεύματα ώστε να μην προκληθεί κάποιος τραυματισμός. Δεν πρέπει να κάνετε απότομες κινήσεις. Επίσης, πρέπει να κοιμάστε ανάσκελα και να αποφύγετε την τριβή του κεφαλιού στο μαξιλάρι όσο αυτό είναι δυνατόν.

Ακολουθεί μια ταχεία περίοδος ανάρρωσης. Τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση σχηματίζονται εσχάρες (κακάδια) στη λήπτρια περιοχή, τα οποία υποχωρούν έπειτα από 10 ημέρες περίπου. Η δότρια περιοχή επανέρχεται επίσης αρκετά γρήγορα.

Το πρώτο λούσιμο συστήνεται να γίνεται την 3η ή 4η ημέρα μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών, ωστόσο γι’ αυτό θα πρέπει να συνεννοηθείτε με το γιατρό σας.

2 με 3 ημέρες μετά την επέμβαση μπορεί να παρουσιάσετε οίδημα (πρήξιμο), το οποίο είναι μια συνήθης και φυσιολογική μετεγχειρητική αντίδραση του οργανισμού. Έπειτα από περίπου 4 ημέρες το οίδημα υποχωρεί.

7η – 10η Ημέρα Μετά Τη Μεταμόσχευση Μαλλιών

Μέχρι αυτή τη φάση, οι εσχάρες (κακάδια) έχουν φύγει λόγω του περιοδικού πλυσίματος στο κεφάλι. Εντούτοις, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιμένουν για μερικές επιπλέον ημέρες, όμως αυτό δεν πρέπει να προκαλέσει κάποια ανησυχία.
Επίσης, πιθανόν να παρουσιαστεί κνησμός στις λήπτριες περιοχές.

Εάν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή ανησυχία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

15η – 20η Ημέρα Μετά Τη Μεταμόσχευση Μαλλιών

Η 15η με 20η ημέρα μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών είναι η περίοδος του «shock loss» (ή telogen effluvium) όπου παρουσιάζεται προσωρινή απώλεια των τριχών που προϋπάρχουν. Πρόκειται για μια αναμενόμενη κατάσταση, καθώς μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών οι προϋπάρχουσες τρίχες επηρεάζονται από τα μοσχεύματα και τους μικροτραυματισμούς που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή. Ο ασθενής πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος για τη φάση αυτή και να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα. Συνήθως, σε αυτή τη φάση επηρεάζεται σημαντικά η ψυχολογία των ασθενών. Παρόλα αυτά, σε χρονικό διάστημα περίπου 2 μηνών, οι παλιές τρίχες επανέρχονται μαζί με την ανάπτυξη των νέων.

Μέχρι την 20η ημέρα, οποιοσδήποτε πόνος ή ενόχληση υπήρχε στην δότρια περιοχή, έχει υποχωρήσει, ενώ δεν υπάρχει πλέον κνησμός.

1 Μήνας Μετά Τη Μεταμόσχευση Μαλλιών

Η φάση του shock loss συνεχίζεται και τα τριχοθυλάκια βρίσκονται σε διαδικασία ανάκαμψης. Έπειτα από 1 μήνα μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών το δέρμα του κεφαλιού μπορεί να παρουσιάσει ήπια ερυθρότητα η οποία μειώνεται σταδιακά τον επόμενο 1 με 2 μήνες.

Μεταμόσχευση Μαλλιών: Μετεγχειρητική Πορεία

2ος & 3ος Μήνας Μετά Τη Μεταμόσχευση Μαλλιών

Το shock loss συνήθως ολοκληρώνεται σε 2 μήνες. Το διάστημα αυτό νέες τρίχες κάνουν την εμφάνισή τους, καθώς αυτή είναι η αρχή της φάσης όπου αναπτύσσονται κάποιες από τις μεταμοσχευμένες τρίχες, ωστόσο όχι όλες. Σε αυτήν την περίπτωση, τα μαλλιά έχουν άτακτη κατανομή λόγω της διαφορετικής φάσης ανάπτυξης των τριχών. Στις μεγαλύτερες ηλικίες οι μεταμοσχευμένες τρίχες μπορεί να εμφανιστούν λίγο αργότερα.

Κατά τον 2ο και 3ο μήνα μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών η ερυθρότητα και ο ερεθισμός πιθανόν να επιμένουν, όμως πλέον είναι σε ήπιο βαθμό.

Στη λήπτρια περιοχή, δηλαδή εκεί που έγινε η εμφύτευση των τριχοθυλακίων, εμφανίζονται μικρά σπυράκια.

4ος & 5ος Μήνας Μετά Τη Μεταμόσχευση Μαλλιών

Τα πρώτα μαλλιά αρχίζουν να αναπτύσσονται σε 4 μήνες μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών. Συνήθως είναι λεπτά και αδύναμα, ενώ μπορεί να έχουν τάση να είναι σγουρά. Αρχικά, δεν έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση, κάτι που μπορείτε να αντιμετωπίσετε με τα χέρια σας, οδηγώντας τις τρίχες ώστε να έχουν την πορεία που επιθυμείτε.
Μέχρι την ολοκλήρωση του 4ου μήνα, τα μαλλιά έχουν αναπτυχθεί σε ποσοστό 30%.
Κατά τον 5ο μήνα ο όγκος των μαλλιών αυξάνεται, όμως ακόμα δεν έχει φτάσει στο τελικό επιθυμητό επίπεδο.

7ος & 8ος Μήνας Μετά Τη Μεταμόσχευση Μαλλιών

Κατά τον 7ο και 8ο μήνα μετά την επέμβαση τα μαλλιά αναπτύσσονται ταχύτατα ενώ πλέον αποκτούν υγιή και δυνατή όψη. Περίπου το 70% των μαλλιών έχει εμφανιστεί.

9ος Μήνας Μετά Τη Μεταμόσχευση Μαλλιών

Στον 9ο μήνα τα μαλλιά αναπτύσσονται σε ποσοστό περίπου 80% και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα εμφανή. Σε αυτό το στάδιο ο ασθενής πλέον αποκτά μια ξεκάθαρη εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα.

1 Χρόνος Μετά Τη Μεταμόσχευση Μαλλιών

Στο σημείο αυτό ολοκληρώνεται ένας χρόνος μετά την επέμβαση και ο ασθενής μπορεί να απολαύσει τα νέα του μαλλιά. Σε μερικές περιπτώσεις η ανάπτυξη των τριχών συνεχίζεται ακόμη και μετά από ένα χρόνο.
Το αποτέλεσμα είναι απόλυτα φυσικό και τα μαλλιά είναι δυνατά και πυκνά, προσφέροντας μια γενικότερα αναβαθμισμένη εμφάνιση.

Σε αυτό το χρονικό σημείο, εάν ο ασθενής αντιμετώπιζε σοβαρού βαθμού απώλεια μαλλιών, μπορεί να πραγματοποιηθεί νέα μεταμόσχευση μαλλιών με σκοπό την επιπλέον πυκνότητα.

 

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε πλήρως σχετικά με τα στάδια της μεταμόσχευσης μαλλιών, καθώς και για ένα εξειδικευμένο διαγνωστικό ραντεβού με τη δερματολόγο Δρ. Κατερίνα Καλογιάννη, επικοινωνήστε καλώντας στο τηλέφωνο 2103647787.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία

Γίνεται μέσω 2 τεχνικών: Τεχνική FUE (follicular unit extraction) κατά την οποία παίρνουμε έναν- έναν θύλακα από το πίσω μέρος της κεφαλής και το τοποθετούμε εκεί που πρέπει., και Τεχνική FUT (follicular unit transfer) που αφαιρούμε δερματικό ιστό και δημιουργούμε μικρές τριχοθυλακιακές μονάδες.

Επιστρέφετε άμεσα σπίτι σας, αλλά τις πρώτες ώρες πρέπει να χαλαρώσετε. Ο ιατρός σας έχει τοποθετήσει έναν επίδεσμο, ο οποίος να αποτρέπει την αιμορραγία. Ο πόνος μπορεί να μην παρουσιαστεί καθόλου, αλλά αν προκύψει είναι λίγος και αντιμετωπίζεται με αναλγητικά. Οι οδηγίες θα σας δοθούν αναλυτικά.

Όπως αναφέραμε, οι πρώτες ώρες θέλουν προσοχή και ξεκούραση. Για κάποιες μέρες θα χρειαστεί να κοιμάστε με 2 μαξιλάρια και όχι με ένα, ώστε να αποφευχθεί το οίδημα.

Θα πρέπει να παρέλθει το διάστημα του ενός έτους, ώστε να έχουμε την τελική εικόνα. Έπειτα, μπορούμε να ξεκινήσουμε νέα μεταμόσχευση ώστε να δώσουμε περισσότερη πυκνότητα.

210 3647787 Σέκερη 6, Κολωνάκι