EN | ΕΛ

Ανδρογενετική Αλωπεκία & Μεταμόσχευση Μαλλιών

Η τριχόπτωση έχει πολλαπλές αιτίες, αλλά η πιο διαδομένη είναι η ανδρογενετική αλωπεκία – ΑΓΑ (ή κοινώς φαλάκρα). Το 95%  του πληθυσμού των αντρών θα εμφανίσουν ανδρογενετική αλωπεκία κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ειδικότερα:

  • το 20% των αντρών θα εμφανίσουν ανδρογενετική αλωπεκία μέχρι την ηλικία των 20 ετών
  • το 30% μέχρι 30 ετών και
  • Αντίστοιχα η συγκεκριμένη αναλογία εξελίσσεται μέχρι τα 80 έτη όπου σχεδόν το 100% του πληθυσμού θα έχει προχωρημένα συμπτώματα.

Όσον αφορά στις γυναίκες, η αραίωση μαλλιών ξεκινά αργότερα στη ζωή τους. Κυρίως παρατηρείται σε ηλικίες γυναικών άνω των 50 ετών, συχνότερα σε εργαζόμενες γυναίκες και η επίπτωσή της αυξάνεται σημαντικά μετά την εμμηνόπαυση.

Πώς εκδηλώνεται η ανδρογενετική αλωπεκία στους άνδρες και στις γυναίκες;

Η διάγνωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας γίνεται από εξειδικευμένο δερματολόγο. Τα βασικά  χαρακτηριστικά της είναι η σταδιακή σμίκρυνση των τριχοθυλακίων και η γενικότερη διαταραχή των χαρακτηριστικών της τρίχας. Τα επηρεασμένα τριχοθυλάκια δημιουργούν λεπτότερες, άχρωμες τρίχες. Ο ρυθμός ανάπτυξης της τρίχας μειώνεται ουσιαστικά, οι τρίχες παραμένουν όλο και λιγότερο διάστημα στο τριχωτό, με αποτέλεσμα να αρχίζει να εμφανίζεται σταδιακά το δέρμα του κεφαλιού ανάμεσα από τα λεπτότερα και λιγότερα μαλλιά, οπότε παρουσιάζεται αραίωση.

Το συχνότερο μοτίβο της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι ο παθών να χάνει τα μαλλιά του στη μετωπιαία πρόσθια γραμμή τριχοφυΐας και μετέπειτα στην κροταφική περιοχή. Η αραίωση εντείνεται στη συνέχεια στην πρόσθια γραμμή και στην κορυφή του κεφαλιού μέχρι να επεκταθεί σε όλη την επιφάνεια του πάνω μέρους του κεφαλιού.

Στον γυναικείο πληθυσμό η πρόσθια γραμμή διατηρείται και η αραίωση δημιουργείται στην κορυφή του κεφαλιού.

Ανδρογενετική Αλωπεκία – Υπάρχει θεραπεία;

Η θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας διακρίνεται σε 3 στάδια :

  1. Ορμονική
  2. Μη ορμονική
  3. Χειρουργική (Μεταμόσχευση Μαλλιών)

Ορμονική Θεραπεία

Η ορμονική θεραπεία είναι περισσότερο αποτελεσματική σε ασθενείς νεαρής ηλικίας, έως 30 ετών, αλλά και σε αρχόμενα έως μέσα στάδια αλωπεκίας Ι – ΙV, σύμφωνα με την κλίμακα Norwood – Hamilton. Η κύρια ουσία που χρησιμοποιείται είναι η φιναστερίδη. Απαιτείται συνεχής χορήγηση της ουσίας, ενώ σε περίπτωση διακοπής το όποιο όφελος της θεραπείας σταματάει μετά από 2 – 3 μήνες.

Μη Ορμονική Θεραπεία

Η μόνη με αποδεδειγμένα αποτελέσματα μη ορμονική θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι η μινοξιδίλη. Αυτή η θεραπεία ουσιαστικά αποτελεί έναν βιολογικό τροποποιητή και δρα μέσω αύξησης της αιματικής κυκλοφορίας στο τριχωτό της κεφαλής. Η εφαρμογή της μινοξιδίλης πρέπει να πραγματοποιείται για αρκετούς μήνες. Όπως και στην ορμονική θεραπεία, αν διακοπεί, τα οφέλη της θα χαθούν αντίστοιχα.

Χειρουργική Θεραπεία – Μεταμόσχευση Μαλλιών

Η χειρουργική θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας, περιλαμβάνει τη μεταμόσχευση μαλλιών που είναι και η μόνη οριστική θεραπεία. Οι σύγχρονες τεχνικές που έχουν σηματοδοτήσει τη νέα εποχή στη μεταμόσχευση μαλλιών είναι οι FUE & FUT . Οι τεχνικές αυτές εφαρμόζονται τα τελευταία είκοσι χρόνια και έχουν καθιερωθεί. Προσφέρουν φυσικό και μόνιμο αποτέλεσμα με απόλυτη ασφάλεια.

Ανδρογενετική Αλωπεκία & Μεταμόσχευση Μαλλιών

Τεχνική FUE

Κατέχει την πρώτη θέση στις επιλογές μεταμόσχευσης μαλλιών καθώς είναι ελάχιστα επεμβατική. Τριχοθυλάκια λαμβάνονται ένα προς ένα από τη ζώνη σταθερής τριχοφυΐας (δότρια περιοχή) στο πίσω μέρος και τις πλαϊνές περιοχές του κεφαλιού και στη συνέχεια ομαδοποιούνται σύμφωνα με τον αριθμό των τριχών σε κάθε τριχοθυλάκιο ώστε να εμφυτευθούν τελικά στη λήπτρια περιοχή καλαίσθητα.

Τεχνική FUT

Κατά τη διαδικασία της τεχνικής FUT πραγματοποιείται αφαίρεση μιας λωρίδας τριχοθυλακίων (τμήμα δέρματος) από τη δότρια περιοχή.  Έπειτα, τα τριχοθυλάκια διαχωρίζονται και στη συνέχεια γίνεται ειδική επεξεργασία με σκοπό τη μεμονωμένη εμφύτευσή τους στη λήπτρια περιοχή. Στη δότρια περιοχή από όπου έγινε η αφαίρεση, πραγματοποιείται ειδική συρραφή (τριχοφυτική σύγκλειση), δημιουργώντας μια πολύ λεπτή ουλή.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς για τη μεταμόσχευση μαλλιών

  • Ανώδυνη διαδικασία: Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μία χειρουργική θεραπεία, η οποία όμως είναι ανώδυνη. Στον ασθενή χορηγείται αναισθησία τοπικά, με αποτέλεσμα να έχει τις αισθήσεις του αλλά ταυτόχρονα να μη νιώθει καμία ενόχληση.
  • Κόστος μεταμόσχευσης μαλλιών: Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και το κόστος διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης. Για τη διαμόρφωση του τελικού κόστους λαμβάνονται υπόψιν η έκταση της περιοχής που εμφανίζει ανδρογενετική αλωπεκία, ο αριθμός των τριχοθυλακίων που απαιτούνται για να εμφυτευτούν στην αντίστοιχη έκταση, η ποιότητα τους, αλλά και η τεχνική που θα εφαρμοστεί.
  • Η εμπειρία του χειρουργού αλλά και η επιλογή της σωστής τεχνικής για μεταμόσχευση μαλλιών θα αποδώσουν ένα φυσικό αποτέλεσμα που δεν θα γίνεται αντιληπτό από τον εξωτερικό παρατηρητή.
  • Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Τα τριχοθυλάκια που χρησιμοποιούνται λαμβάνονται από τη δότρια ζώνη, δηλαδή από την περιοχή όπου ο ασθενής έχει σταθερή τριχοφυΐα. Επομένως συμπεριφέρονται όπως τα μαλλιά της περιοχής απ’ όπου έγινε η λήψη τους.
  • Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια από ουλές. H τεχνική FUE δεν προκαλεί καθόλου ουλές ούτε στη λήπτρια ούτε στη δότρια περιοχή. Τα τριχοθυλάκια λαμβάνονται ένα ένα χωρίς την πρόκληση ουλών. Η τεχνικής FUT απαιτεί την αφαίρεση μιας λωρίδας τριχοθυλακίων. Κατά την εφαρμογή της τεχνικής αυτής προκύπτει μια λεπτή ουλή την όποια όμως καλύπτουν τα μαλλιά.
  • Η ανδρογενετική αλωπεκία μπορεί να αρχίσει από αρκετά μικρή ηλικία. Όμως η μεταμόσχευση μαλλιών προτείνεται σε ασθενείς που έχουν συμπληρώσει τα 25 τους έτη. Σε νεαρότερη ηλικία η ανδρογενετική αλωπεκία εξελίσσεται με αποτέλεσμα η δότρια ζώνη, απ’ όπου λαμβάνονται τα τριχοθυλάκια για τη μεταμόσχευση μαλλιών, να μην έχει σταθεροποιηθεί ακόμη.

Συμπέρασμα

Είναι εμφανές ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της ανδρογενετικής αλωπεκίας αλλά ο ασθενής οφείλει να ρωτήσει έναν εξειδικευμένο δερματολόγο για τον τρόπο προσέγγισης της εξατομικευμένης θεραπείας του διότι οι προσεγγίσεις της θεραπείας διαφέρουν και εξαρτώνται από την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

 

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα έντονης τριχόπτωσης ή απώλειας μαλλιών, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την εξειδικευμένη δερματολόγο, Δρ. Κατερίνα Καλογιάννη, καλώντας στο 210 3647787.

 

Επικοινωνία Επικοινωνία

210 3647787 Σέκερη 6, Κολωνάκι

Pυθμίσεις προτιμήσεων απορρήτου

Necessary

GDPR,wordpress

Υποχρεωτικά

Προγράμματα

DSID, IDE, AID, CONSENT, HSID, NID, SID, SIDCC, SAPISID
_ga, _gat
c_user, datr, fr, sb, wd, xs