EN | ΕΛ

Γυναικεία Τριχόπτωση

Η γυναικεία τριχόπτωση είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο ειδικά στην εφηβεία, την εγκυμοσύνη(ή μετά) και την εμμηνόπαυση. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η τριχόπτωση αποτελεί ανδρικό πρόβλημα κάνοντας μεγάλο λάθος. Το 40% των πασχόντων είναι γυναίκες και εμφανίζουν είτε συνολική αραίωση, είτε αραίωση στο στεφάνι. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο άνθρωπος χάνει 50-150 τρίχες ημερησίως. Σε περίπτωση τριχόπτωσης όμως, θα διαπιστώσετε ότι χάνετε τούφες μαλλιών όταν λούζεστε ή όταν χτενίζεστε. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να επισκεφτείτε τον ιατρό σας ώστε να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση και να μην επιδεινωθεί περαιτέρω.

Υπάρχει ακίνδυνη τριχόπτωση;

Η απάντηση είναι ναι. Κατά τους φθινοπωρινούς μήνες κυρίως, η γυναικεία τριχόπτωση είναι φυσιολογική και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αυτό το είδος τριχόπτωσης ονομάζεται «Εποχική». Τέλος, το πιο φυσιολογικό είδος τριχόπτωσης είναι κατά την ανανέωση της τρίχας περνώντας από τις 3 φάσεις ζωής (αναγενής, καταγενής και τελογενής).  Η τρίχα γεννιέται, ζει και πεθαίνει ώστε στη θέση της να γεννηθεί μία νέα.

 

Πόσο σημαντικά είναι τα μαλλιά για την γυναίκα;

Είναι γνωστό ότι τα πλούσια μαλλιά αποτελούν ένδειξη θηλυκότητας, ομορφιάς και υγείας στις γυναίκες. Ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την σιγουριά τους και τους φτιάχνουν την ψυχολογία. Για τις περισσότερες τα μαλλιά τους είναι μέσο έκφρασης του στυλ τους και τα φροντίζουν ευλαβικά. Πολλές γυναίκες που παρουσιάζουν τριχόπτωση, βιώνουν δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις όπως ανασφάλεια, στεναχώρια, αναστάτωση, έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης κλπ. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο γιατρό, ώστε να προλάβει την εξέλιξη της κατάστασης και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ποιες οι αιτίες τριχόπτωσης;

Η γυναικεία τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως:

 • Πολυκυστικές ωοθήκες: Μία από τις συχνότερες αιτίες γυναικείας τριχόπτωσης που προκαλεί ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία. Οι γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένο σωματικό βάρος, έντονη τριχοφυΐα στο σώμα, αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα και ακμή.
 • Έλλειψη σιδήρου και άλλων βιταμινών: Ίσως η συνηθέστερη αιτία τριχόπτωσης. Αν διαπιστώνετε ότι χάνετε πάνω από 140 τρίχες ημερησίως, θα πρέπει να ελέγξετε επίπεδα φερριτίνης και σιδήρου στο αίμα σας. Η έλλειψη πρωτεϊνών , λιπαρών ωμέγα -3 ,ψευδάργυρου και άλλων ιχνοστοιχείων, μπορεί να προκαλέσει έντονη τριχόπτωση.
 • Λήψη φαρμάκων: Σε πολλές γυναίκες ορισμένα χάπια(πχ αντικαταθλιπτικά) επιδρούν αρνητικά προκαλώντας πολλά προβλήματα όπως έντονη τριχόπτωση.
 • Συναισθηματικές/Ψυχολογικές διαταραχές: Όταν μια γυναίκα βιώνει κατάθλιψη, στεναχώρια, λύπη και γενικά τέτοιου είδους καταστάσεις, είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσει αιφνίδια τριχόπτωση. Επίσης, ένα στρεσογόνο περιβάλλον ή συνθήκη, είναι πολύ πιθανό να έχει την ίδια κατάληξη.
 • Απότομες και ακατάλληλες δίαιτες: Οι εξαντλητικές δίαιτες που στοχεύουν στην ταχύτατη απώλεια κιλών, οδηγούν σε πολλά προβλήματα και φυσικά σε τριχόπτωση. Οι δίαιτες θα πρέπει να είναι ομαλές και να περιλαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά, τις πρωτεΐνες και τα ιχνοστοιχεία που κρίνονται απαραίτητα για την ισορροπία του οργανισμού.
 • Δερματικές παθήσεις: Παθήσεις όπως τα εκζέματα, οι μυκητιασικές λοιμώξεις η ψωρίαση, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα κλπ, οδηγούν σε «σπάσιμο», αραίωση ή τριχόπτωση. Τα μαλλιά επανέρχονται στην αρχική τους μορφή με την αντιμετώπιση του εκάστοτε προβλήματος.

Διάγνωση και αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

Διάγνωση

Εάν παρουσιάζετε έντονη τριχόπτωση θα πρέπει να επισκεφτείτε τον ιατρό σας προκειμένου να εκτιμήσει το περιστατικό και να δώσει λύση. Ο ιατρός θα εκτιμήσει με μια πρώτη ματιά την κατάσταση και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε περαιτέρω εξετάσεις όπως:

 • Λήψη ιατρικού και διατροφολογικού ιστορικού
 • Εξέταση κατευθείαν στο τριχωτό της κεφαλής
 • Ψηφιακή δερματοσκόπηση
 • Εάν χρειαστεί, ο ασθενής θα προχωρήσει σε αιματολογικές εξετάσεις κατόπιν παραπομπής του ιατρού.
 • Βιοψία: Πραγματοποιείται λήψη δερματικών δειγμάτων τα οποία ελέγχονται ώστε να φανεί η πιθανότητα λοίμωξης ή άλλου αιτίου.
 • Γονιδιακός έλεγχος: γίνεται έλεγχος στο DNA ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν γονίδια που μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.

Αντιμετώπιση

Ανάλογα με το συμπέρασμα που θα διεξάγει ο ιατρός σας, θα εφαρμοστεί και η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης. Ο ιατρός μπορεί να προτείνει φαρμακευτική αγωγή(πχ φιναστερίδη) ή τοπικά εφαρμοζόμενα σκευάσματα για την εξάλειψη φλεγμονών και λοιμώξεων στην κεφαλή. Επίσης, προϊόντα κατά της τριχόπτωσης όπως σαμπουάν, λοσιόν, και άλλα πολλά, είναι δερματολογικά ελεγμένα και διαθέτουν δραστικές ουσίες που βοηθούν. Ως «Αυτόλογη μεσοθεραπεία μαλλιών» ή «αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες» χαρακτηρίζεται η διαδικασία ανάπτυξης των τριχοθυλακίων και επομένως η φύτρωση μαλλιών. Αρκετά βοηθητική είναι η θεραπεία με laser. Σε αυτή την μέθοδο, σκοπός είναι η διέγερση της κυκλοφορίας του αίματος και η αύξηση παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα του θυλάκου της τρίχας, Τέλος, η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι η Μεταμόσχευση μαλλιών. Εγγυάται μόνιμη και οριστική λύση της τριχόπτωσης μέσω χειρουργικής επέμβασης. Ουσιαστικά, πραγματοποιείται μεταφορά υγιών τριχικών θυλάκων από μια περιοχή του τριχωτού της κεφαλής σε εκείνη που θέλουμε να αναπτυχθούν τρίχες(συνήθως κεφάλι). Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

Η ιατρός Κατερίνα Καλογιάννη είναι ειδική δερματολόγος, με εξειδίκευση στην επανορθωτική χειρουργική τριχωτού κεφαλής και στην δερματοχειρουργική. Χάρη στην πολυετή εμπειρία που διαθέτει, μπορεί να δώσει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα έχετε. Επικοινωνήστε μαζί της για περαιτέρω πληροφορίες στο 210 3647787 ή μέσω email στο info@hairsurgery.gr.

Επικοινωνία

Επικοινωνία

 

 

210 3647787 Σέκερη 6, Κολωνάκι