EN | ΕΛ

Αιτίες Απώλειας Μαλλιών

Εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στο κόσμο έχουν κληρονομική τριχόπτωση.

Αιτίες Απώλειας Μαλλιών

Εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στο κόσμο έχουν κληρονομική τριχόπτωση (αλωπεκία). Κάτι που μπορεί να επηρεάσει είτε μόνο τα μαλλιά στο τριχωτό της κεφαλής είτε ολόκληρο το σώμα.

Αν και είναι περισσότερο διαδεδομένη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η υπερβολική απώλεια μαλλιών μπορεί να παρουσιαστεί και στα παιδιά. Το φυσιολογικό είναι να υπάρχει απώλεια μεταξύ 50 με 100 τριχών ημερησίως.

Με περίπου 100.000 τρίχες στο κεφάλι, αυτή η μικρή απώλεια δεν είναι αισθητή. Νέα τριχοφυΐα αντικαθιστά συνήθως τα χαμένα μαλλιά, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Η τριχόπτωση μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά με την πάροδο ετών ή να συμβεί απότομα, μπορεί να είναι μόνιμη ή προσωρινή.

Εάν παρατηρηθεί ότι υπάρχει αυξημένη τριχόπτωση, θα πρέπει να συζητηθεί το πρόβλημα με τον κατάλληλο γιατρό, ώστε να διαγνωστεί η βασική αιτία της απώλειας των μαλλιών και να ακολουθηθεί κατάλληλο σχήμα θεραπείας.

Αιτίες Τριχόπτωσης

Η πιο κοινή αιτία της απώλειας μαλλιών είναι η κληρονομική ανδρογενετική αλωπεκία
Γενετική

Γενετική

Η γενετική προδιάθεση των ορμονικών ισορροπιών και ανισορροπιών είναι η κύρια αιτία της τριχόπτωσης

Η πιο κοινή αιτία της απώλειας μαλλιών είναι η κληρονομική ανδρογενετική αλωπεκία, με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες αλλά και σε γυναίκες. Αν υπάρχει στο οικογενειακό ιστορικό απώλεια μαλλιών (φαλάκρα, τριχόπτωση) αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιαστεί τριχόπτωση με έναρξη ακόμη και στην εφηβεία.

Η γενετική προδιάθεση των ορμονικών ισορροπιών και ανισορροπιών είναι η κύρια αιτία της τριχόπτωσης. Σε αντίθεση με τη πιο δημοφιλή πεποίθηση, η γενετική προδιάθεση για την τριχόπτωση μπορεί να κληρονομηθεί και από τα δύο σκέλη μιας οικογένειας, από τη μητέρα ή τον πατέρα.

Ασθένειες – Αυτοάνοσα νοσήματα

Η τριχόπτωση σε άνδρες και γυναίκες, κάποιες φορές είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με συγκεκριμένα νοσήματα και αποτελεί ένδειξη ασθένειας.

Ασθένειες – Αυτοάνοσα νοσήματα

Η τριχόρροια αυτή μπορεί να είναι η ίδια η επίπτωση της ασθένειας στο τριχωτό της κεφαλής ή το αποτέλεσμα των παρενεργειών των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της.

Οι παθολογικές καταστάσεις που συνδέονται με την απώλεια τριχών είναι:

 • Διαβήτης
 • Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
 • Σιδηροπενική αναιμία
 • Λοιμώξεις
 • Καρκίνος (χημειοθεραπεία)
 • Σύφιλη (δευτερογόνος)
 • Σκληροδερμία
 • Ψωρίαση
 • Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
 • Έκζεμα
 • Γυροειδής αλωπεκία
 • Θυλακικός λειχήνας (Lichen Planopilaris, LPP)

Ορμονικές διαταραχές – μεταβολές

Μεγάλο ποσοστό και των δυο φύλων ταλαιπωρείται από ορμονικές διαταραχές.

Ορμονικές διαταραχές – μεταβολές

Αυτές οφείλονται σε υπέρ ή υπό-παραγωγή ορμονών στους ενδοκρινείς αδένες ή σε ανικανότητα του οργάνου να ανταποκριθεί σε αυτές.

Ο όρος «ορμονικές διαταραχές – μεταβολές» που συνδέεται με την τριχόπτωση, περιλαμβάνει τον υποθυρεοειδισμό, τον υπερθυρεοειδισμότο σύνδρομο πολυκυστικών  ωοθηκών (PCOS), την αυξημένη έκκριση κορτιζόλης (ορμόνη του stress), την ενδοκρινοπάθεια των επινεφριδίων (νόσος Cushing και σύνδρομο Cushing), την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση.

Φαρμακευτική Αγωγή

Φαρμακευτική Αγωγή

Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για συγκεκριμένες παθήσεις είναι δυνατόν να εμφανίσουν τριχόπτωση ως παρενέργεια.

Η επίπτωση στο τριχωτό της κεφαλής αυξάνει ανάλογα με τη δραστικότητα και την έκταση χρήσης του φάρμακου. Τα φάρμακα που συνδέονται με την τριχόπτωση είναι κυρίως τα:

 • Αντινεοπλασματικά
 • Αντιεπιληπτικά
 • Ρετινοειδή
 • Αντικαταθλιπτικά
 • Αντισυλληπτικά
 • Αντιμιτωτικά (κολχικινη)
 • Αντιπηκτικά (λιγες αναφορες)
 • Βαρεά μέταλλα
 • Μυοκτόνα

Η τριχόπτωση μπορεί να είναι παροδική και μετά τη διακοπή λήψης του φάρμακου η τριχοφυϊα να αποκατασταθεί.

Άγχος και Ψυχικά Τραύματα

Το άγχος (stress) είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή ή σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων.

Άγχος και Ψυχικά Τραύματα

Ειδικότερα με το έντονο ψυχολογικό σοκ έχουν συνδεθεί κάποιες μορφές τριχόπτωσης.

Γυροειδή αλωπεκία.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το άγχος επηρεάζει μέσω των ορμονών το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, με αποτέλεσμα άτομα με άγχος να παρουσιάζουν λιγότερη αντοχή σε διαφορές οργανικές διαταραχές.

Σε αυτή την περίπτωση το ανοσοποιητικό σύστημα «επιτίθεται» στον τριχικό θύλακα αναπτύσσοντας ανομοιόμορφη τριχόπτωση, με τρίχες σε μορφή θαυμαστικού γύρω από τα όρια των περιοχών που επεκτείνεται.

Τελογενής τριχόρροια

Η καθημερινή απώλεια τριχών (50-100) θεωρείται  φυσιολογική κατάσταση. Στην τελογενή τριχόρροια ο αριθμός αυτός αυξάνει καθώς οφείλεται σε διαταραχή του φυσιολογικου κύκλου της τρίχας.

Αυτό συνήθως συμβαίνει ξαφνικά σε διάστημα μηνών μετά από την πυροδότηση της κατάστασης από κάποιον εκλυτικό παράγοντα. Ένας από τους συνηθέστερους εκλυτικούς παράγοντες είναι ένα στρεσογόνο ή σημαντικό γεγονός της ζωής.

Τριχοτιλλομανία

Πρόκειται για επαναλαμβανομένη συμπεριφορά του ατόμου, η οποία χαρακτηρίζεται από τράβηγμα των τριχών από διάφορα μέρη του σώματος. Η τριχοτιλλομανία φαίνεται να σχετίζεται με μια σειρά βιολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων ( αγχώδεις καταστάσεις, βίωση αρνητικών συναισθημάτων, ανάγκη για θετική ενίσχυση). Τα άτομα επιδίδονται στο τράβηγμα των τριχών όταν βιώνουν έντονο άγχος ( stress), προκειμένου να αποφορτιστούν  από τα δυσάρεστα συναισθήματα που τους προκαλεί μια κατάσταση.

Αλλαγές Ζωής & Γήρανση

Αλλαγές Ζωής & Γήρανση

Δυστυχώς, καθώς μεγαλώνουμε, τα τριχοθυλάκια εκφυλίζονται και μπορεί να προκληθεί απώλεια μαλλιών

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή απώλεια μαλλιών που μπορεί να διαρκέσει από έξι μήνες έως και ένα χρόνο μετά τον τοκετό. Γυναίκες σε εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν τριχόπτωση που οφείλεται σε ορμονικές μεταβολές.

Δυστυχώς, καθώς μεγαλώνουμε, τα τριχοθυλάκια εκφυλίζονται και μπορεί να προκληθεί απώλεια μαλλιών.

Αλλαγές Ζωής & Γήρανση
210 3647787 Σέκερη 6, Κολωνάκι

Κέντρο Προτιμήσεων Απορρήτου

Necessary

GDPR,wordpress

Υποχρεωτικά

Προγράμματα

DSID, IDE, AID, CONSENT, HSID, NID, SID, SIDCC, SAPISID
_ga, _gat
c_user, datr, fr, sb, wd, xs